maandag 11 april 2016

Warsawa Liefde


Ooooh, de trip naar Warschau was echt fantastisch, ik heb er zó ontzettend van genoten en ik ben verliefd geworden op de stad. Ik ga er zeker weten heel snel weer heen. Je bent sneller daar dan dat je naar Parijs rijdt ;) Eigenlijk waren we er veel te kort, maar we hebben toch veel kunnen doen. En m'n arme poezelige voetjes zijn nog steeds kapot van het vele lopen, whahaha. M'n stappenteller sloeg er van op hol ;)



Op de foto hierboven zie je het Pałac Kultury i Nauki, het paleis van cultuur en wetenschap. Supergaaf om te zien en zo waanzinnig groot. De Polen zelf zijn er niet zo dol op omdat het een gift aan de hun was van de Sovjet-Unie, maar voor mij maakt dat het niet minder mooi. Je kan met de lift naar de 30e verdieping en dan heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de hele stad. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees, maar de lift gaat zó snel dat je er kriebels van in je buik krijgt ;)


Kijk, dit is het uitzicht aan de oostkant, gaaf hè :D Er zit wel een megahek voor de 'ramen' hoor, je kan er écht niet van af vallen. Deze foto is gemaakt vanaf het hoogste punt voordat de toren komt, echt heel erg hoog dus. Binnen zitten verschillende musea, koffietentjes, een bios, een tentoonstellingsruimte en nog wat andere dingen en alles ziet er even mooi uit.


Bovenstaande foto heb ik gemaakt in een van de meest indrukkende musea waar ik ooit geweest ben. Het Muzeum Powstania Warszawskiego, oftewel het Museum van de Opstand, Ongelofelijk dat Warschau zó plat is gebombardeerd en hoe waanzinnig veel slachtoffers er zijn gevallen in de oorlog. Maar de Polen zijn veerkrachtig en ze hebben de stad eigenhandig weer opgebouwd aan de hand van foto's, tekeningen en herinneringen.



Dit was in het cafeetje wat er bij zat, helemaal nagemaakt als een huiskamer uit de jaren '40, heerlijk kneuterig en fantastisch eten en drinken :)


Dit is de Oude Stad, maar die is dus helemaal niet oud, maar precies nagebouwd als hoe het was voor de oorlog. Mooi hè :) En er hangt een hele gezellige sfeer. Overal zijn koffietentjes, dus ik kom er echt wel aan m'n trekken. Alleen al van Costa Coffee zitten er in Warschau geloof ik 87 vestigingen ;) We hebben heerlijk weer gehad, een graad of 20, bewolkt en aan het eind van de dag scheen de zon volop. Ik heb er zelfs een beetje een kleurtje gekregen. Alleen wordt het daar een uur eerder donker dan in Nederland, maar daardoor gaat de zon ook eerder op natuurlijk, whahaha, En de mensen daar zijn zó óntzettend vriendelijk en behulpzaam. En in tegenstelling tot wat je veel leest spreken ze er wel degelijk Engels en sommigen zelfs Frans. Ik had m'n vertaal-app voor niets gedownload.


Nou vooruit, nog één foto van het Paleis van Cultuur en Wetenschap, maar nu bij nacht. Zelfs 's avonds barst het nog van de mensen en zitten de terrassen helemaal vol, maar het is nooit zo druk dat je het overzicht kwijt bent. En er zijn (nog) amper toeristen, heerlijk!! Je kan er trouwens zo waanzinnig goed winkelen, er zijn enorm veel winkels en Złote Tarasy is het grootste winkelcentrum wat ik ooit heb gezien. Wat me ook heel erg opviel is dat het er zo schoon is, de openbare toiletten zijn er gratis en er komt zelfs warm water uit de kraan. Daar had ik met liefde een euro voor gegeven. Het openbaar vervoer is er ook heel goed geregeld, je moet alleen wel even weten hoe het werkt en daarna wijst het zich allemaal vanzelf.


Deze leuke matroejska's heb ik er ook gevonden en dat was het enige wat van tevoren mijn doel was om te kopen. Voor de rest kon ik me er echt geen voorstelling van maken. En voor de oplettende kijker; ja, ze staan nu op mijn temperature blanket ;) Maar ik wil er nog een speciaal plankje voor kopen. Ik heb er zelfs nog katoen kunnen vinden, maar daar heb ik nog geen foto van.

De volgende keer als ik er ben wil ik wel veel meer musea en parken zien en ik wil ook nog naar de dierentuin. Maar voor een dierentuin trek ik het liefst 6 dagen uit en daar hadden we nu geen tijd voor, whahaha. Eigenlijk zou ik er gewoon minstens een week heen moeten en dat ga ik ook echt doen. Want nu wil je toch zoveel mogelijk in die korte tijd stoppen en dan mis je dus dingen. Ach, ik heb er echt ontzettend van genoten en ik vond het heel erg leuk om dit avontuur samen met mijn mams aan te gaan!! Dankjewel mama!!

Fijne avond allemaal!
Liefs,
Lola

12 opmerkingen:

  1. Heerlijk enthousiast verhaal. Fijn dat jullie zo hebben genoten!!��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het was heel gezellig zo samen in Warschau! We gaan het nog wel eens overdoen. Jij ook bedankt voor de gezelligheid xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hou ik je aan!! Ik vond het echt geweldig gezellig :D xx

      Verwijderen
  3. Oh, wat leuk en interessant!! Die Matroesjka's vind ik ook geweldig! En waw, dat je geen hoogtevrees hebt, ikke wel!!
    Klinkt héél leuk allemaal, ook dat van die schone, openbare wc's enzo. Ik kan best geloven dat je nog eens terug wilt!
    En fijn dat je een gewéldige tijd had samen met je mama!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gaaf hè, Warschau is écht een aanrader :D Ik ben blij dat ik geen hoogtevrees heb, maar dingen als een reuzenrad vind ik doodeng omdat ik bang ben dat het kapot gaat, whahaha.
    Jaaaa, dat was echt heel erg leuk. Ik doe best veel met m'n mams, maar echt samen een paar dagen weg gaan hadden we nog nooit eerder gedaan :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Great pictures from a lovely city !!!!
    Have fun !
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tak zwyczajnie, i tak po polsku, najserdeczniej Cie pozdrawiam. Pozdrawiam Twoją ojczyznę, Holandię. Kocham Wasze piękne kwiaty i najbardziej holederskie tulipany. Cieszę się, że tak pięknie piszesz o moje Polsce. Może niedługo zobaczę Holandię. :):):)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lucyna!
      I meant every word of what i wrote, i really fell in love with Poland and i can't stop talking about it :D It seems soooo long ago i was in Warsawa, time flies way too fast. If you want to know things about the Netherlands, just ask me :)

      Groetjes,
      Lola

      Verwijderen
  7. Mooie foto's! Een aanrader dus om heen te gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel!! Warschau is echt echt echt een aanrader, ik ga er zeker nog eens naar terug :D

      Verwijderen

Bedankt voor de leuke reacties, ik lees ze allemaal met heel veel plezier!